Yozgatta Tıbbi Bitkiler Yetiştirilmesine Ağırlık Verilecek


Açıklama: Yozgat Valisi Necati Şentürk, Yozgatta yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin envanterinin çıkartılacağını ve bu bitkilerin ekonomiye kazandırılacağını söyledi.
Kategori: YOZGAT HABER
Eklenme Tarihi: 19 Mart 2012
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 00:48
Site: YOZGAT HABER ve TEKNOLOJi TAKiP
URL: http://www.yozgatinsesi.com/haber/2249-yozgat-haber-yozgatta-tibbi-bitkiler-yetistirilmesine-agirlik-v.html


Yozgat Valisi Necati Şentürk, Yozgat’ta yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin envanterinin çıkartılacağını ve bu bitkilerin ekonomiye kazandırılacağını söyledi.

Galata Çamlık Otelde, Vali Necati Şentürk, başkanlığında Yozgat’ın gelişimi ve proje hazırlanma konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya Belediye Başkanı Yusuf Başer, ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Palancıoğlu, kaymakamlar, TUBİTAK’ta görevi uzmanlar ve Prof. Dr. Haluk Deda katıldı. Toplantıda TUBİTAK’tan gelen uzmanlar, TUBİTAK tarafından desteklenen projeler hakkında, Prof. Dr. Haluk Deda’da Yozgat’ta yetişen tıbbi ve aromatik bilgiler konusunda bilgi verdi.

Toplantı sonrası bir açıklama yapan Yozgat Valisi Necati Şentürk, Yozgat’ın ekonomisi nasıl geliştirebileceği, halkın refah düzeyinin ne şekilde geliştirilebileceği ve bunun için hangi projelere ihtiyaç duyulduğuna dair kaymakamların ve diğer mahalli yetkililerin katıldığı bir toplantı düzenlediklerini söyledi.

Şentürk, “Toplantı esnasında gördük ki, Yozgat tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda çok zengin bir floraya sahip. Bu konu tek başına memleketimizdeki ekonomik kalkınmaya ciddi destek verebilir. Bunun üzerine yoğunlaşacağız. ORAN Kalkınma Ajansı, üniversitemiz, belediyemiz, özel idare ve kaymakamlarımız ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yeni projeler yapmak suretiyle memleketimizin kalkınmasına katkıda bulunacağız.” dedi.

Özellikle Prof. Dr. Haluk Deda’nın anlattığı tıbbi ve aromatik bitkiler konusunun son derece önemli konular olduğunu vurgulayan Vali Şentürk, “Dünyada 9 bin endemik bitki var. Bunun 3 bini Türkiye’de yetişiyor. Bu endemik bitkiler bakımında Yozgat çok zengin floraya sahip. Dolayısıyla dünyanın özellikle tıbbın ihtiyaç duyduğu bir kısım tıbbi bitkileri üretebiliriz. Var olanları korumamız ve geliştirmemiz gerekiyor. Ona ilişkin tesisler oluşturmamız gerekiyor. Çok yakın bir tarihte memleketimizde tıbbi ve aromatik bitkilerin envanterini çıkarmak için bir araştırma yapacağız. Onları nasıl geliştirilebilir ve üretebiliriz, tıpta nasıl kullanabilirizin çalışmasını yapacağız. Hem AB hem TUBİTAK, hem de ORAN Kalkınma Ajansına verilecek projeler konusunda , kaymakamlar ve yerel yöneticilerin eğitimine önem vereceğiz ve bu tür toplantıları bundan sonrada sürdüreceğiz.” diye konuştu.

Yozgat'ta yetişen ekinezya bitkisinin, Avrupa'da yetişenlere oranla 13 kat daha fazla etkili maddeye sahip olduğunu ifade eden Şentürk “Bu bizim için çok büyük bir imkan. Yine Yozgat nanesi Türkiye’deki en kaliteli nanelerden bir tanesidir. Bu tür bitkilerin yakın tarihte, üniversite ve tarım il müdürlüğümüzle birlikte bir envanterini çıkartacağız. Hindistan naneden mentol üretiyor ve nerdeyse dünyada tekel haline gelmiş. Biliyoruz ki dünyanın en kaliteli nanesi Yozgat’ta yetişiyor. Sırf nane bitkisini kaliteli tarza üretip çoğalmak ve tıbben istifade etmek özellikle kırsal kalkınma açısından önemli bir unsur olabilir. Meyvecilik bakımından gelecekte Yozgat’ı, bölgenin en gelişmiş illerinden bir tanesi haline getirmesini planlıyoruz. Kabalı projesi gibi projeleri artırmak ve hem onların ihracatını kolaylaştırıcı örgütlenmeye gitmek, pazar sorununu çözmek, soğuk hava depolarında saklanmasına imkan vermek hem de jeotermal kaynaklar kullanmak suretiyle meyve sebzelerin ve tıbbi aromatik bitkilerin kurulmasını sağlamaya yönelik bir takım projelerimiz var. Jeotermal kaynaklar bakımından zengin bir kaynağa sahibiz. Sıfır alfatoksinli kurutma yapmamız konusunda büyük bir şanstır. Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin başında fındık, fıstık, biber geliyor. Ama onlarda çıkan alfatoksinler bize sıkıntı oluyor. Kuracağımız yeni tesisle sıfır alfatoksinli ürünleri kurutmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.