Harvard ile Rockefeller üniversitelerinden oluşan ve Dr. Fikri Avcı'nın liderliğini yaptığı araştırmacı grubu, 5 yıllık çalışma sonucu, özellikle yeni doğan bebeklerde zatürre ve menenjit gibi bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölümlere sebep olan mikroplara karşı bağışıklık sistemini harekete geçirerek hastalıklardan korunmasını sağlayan bir aşı geliştirdi.
Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmunoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Fikri Avcı, yaptığı açıklamada, aşıların yetersizliğinin konuşulduğu bir süreçte Harvard ve Rockefeller üniversiteleri araştırmacılarından oluşan 4 kişilik ekibinin, son 5 yıldır aşılar üzerinde araştırma yaptığını söyledi.
Avcı, şunları kaydetti:
''Çalışmaya konu edilen ve 'glukokonjugat' ismi verilen aşı çeşidi, hastalık etkeni bakterilere ait karbonhidrat ve proteinlerin kimyasal olarak birbirine bağlanmasıyla elde edilen aşı grubudur. Bu grup aşı, zatürre ve menenjit gibi bulaşıcı hastalıklara sebep olan mikroplara karşı bağışıklık sistemimizi harekete geçirerek hastalıklardan korunmamızı sağlar. Günümüz teknolojisi ile üretilen aşılar, özellikle yeni doğan çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış insanlarda etkili olamıyor. Bu durum da yeni nesil aşıların geliştirilmesini zorunlu kılıyor.''
UZUN ÖMÜRLÜ
Yeni nesil aşının en önemli özelliğinin bağışıklık sistemi tarafından çok etkili ve verimli bir şekilde algılanması ve buna mukabil hastalık etkenine karşı uzun ömürlü ve kuvvetli bir bağışıklık geliştirilmesi olduğunu ifade eden Avcı, ''Özellikle yaşlılar ve bebekler gibi bağışıklık sistemi gelişmemiş ya da zayıflamış insan gruplarında zatürre, menenjit, tifo gibi birçok bulaşıcı hastalığa karşı korunmamızda önemli rol alacak" dedi.
YOZGATIN SESi
Bu haber 6128 defa okunmuştur.