Yozgat Özel Şifa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Hasan Sungur, kalın barsak kanserlerinin, tüm kansere bağlı ölümler sıralamasında akciğer kanserlerinden sonra ikinci sırada yer alan, önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.
Kalın barsak (kolerektal) kanserinin önlenebilir ve yeterince erken tanı konabilirse tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Yozgat Özel Şifa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sungur, “Kalın barsak kanserlerin tanımlanmasında öykü, fizik muayene, laboratuar ve radyolojik incelemelerin akıllıca kullanılması önem taşır. Kolorektal kanserli hastaların çoğunda tedavi seçeneği tüm kanserli dokuların tamamen çıkarılmasıdır. Günümüzde uygun düzeyde iyileşme ve sağ kalım süresi sağlayan tek tedavi seçeneği cerrahidir. Cerrahide en sık olarak laporoskopik yaklaşım kullanılmaktadır. Kolorektal kanserlerde lokal nüks (o bölgede tekrarlama) ve sıçramanın azaltılması, tümör boyutlarının azaltılmasıyla ameliyat edilebilirliğin sağlanması amaçlarıyla ameliyat önce ve sonrasında ışın tedavisi kullanılabilmektedir. Kolorektal kanserlerde kemoterapiden de yararlanılmaktadır. Kolorektal kanserlerin hastalığın seyir ve akıbeti hastalığın tanı konduğu andaki evresiyle doğrudan ilişkilidir. Kolorektal kanserlerin tedavi amaçlı kesilip çıkarılmasından sonraki temel hedef tedavi edilebilir nüküsleri ve yeni gelişebilecek primer tümörleri saptamaktır.” dedi.
'Kanser Haftası' nedeni ile kolorektal kanserlerin diğer kanser türleri içindeki yerine dikkat çekmek istediğini belirten Dr. Sungur, "Korunma için pek çok kimyasal madde, ilaç veya besin değerlendirmeye alınmıştır . Diyete kalsiyum eklenmesi, sürekli olarak aspirin veya benzeri steroid olmayan yangı giderici ilaç kullanılması, folik asit kullanılması, alkolden uzak durulması olumlu etkileri gösterilmiş uygulamalardır. Bununla birlikte vitamin veya antioksidanların kolorektal kanser riskini azalttığına dair güvenilir veriler yoktur. Kolorektal kanserlerde oluşma mekanizmasının başlangıçından itibaren nüfus edici şekle geçmenin bu kanser tipinde 10-20 yıl gibi uzun bir zaman kapsaması nedeni ile erken tanımlamanın daha mümkün olduğudur. Son olarak kolorektal kanserlerde erken tanı konulduğunda sağ kalım süresinin uzadığı kesinleşmiştir.” ifadelerini kullandı.
YOZGATIN SESi
Bu haber 6174 defa okunmuştur.